راهنمای دم‌ آوری با فرنچ‌ پرس

آشنایی با فرنچ‌ پرس

یکی از محبوب‌ ترین و ساده‌ترین ابزارهای دم‌ آوری قهوه، فرنچ‌ پرس می‌باشد. داستان‌های زیادی حول محور اختراع فرنچ‌ پرس وجود دارد، اما اولین طرح در سال ۱۸۵۲ توسط Mayer و Delforge دو مخترع فرانسوی ثبت شد که نسخه‌ی ساده‌تری نسبت به نمونه‌ی امروزی بود.

با این وجود شبیه‌ترین نسخه به نسخه‌ی امروزی در سال ۱۹۲۹ توسط Calimani و Moneta دو مخترع ایتالیایی به ثبت رسید. در سال ۱۹۵۸ Faliero Bondanini تولید‌کننده سو‌ئیسی فرنچ‌پرس را با نام Chambord روانه بازار فرانسه کرد.

بوندانینی بعدها Chambord را با نام La Cafetiere در بازار بریتانیا عرضه کرد که کمک به‌سزایی به محبوبیت این دم‌ افزار در بازار اروپا کرد، تا جایی که در سال ۱۹۹۱ فرنچ‌ پرس به یکی از شناخته‌ شده‌ ترین دم‌ افزارهای قهوه در خانه تبدیل شد.

طرح ثبت شده توسط Mayer و Delforge در سال ۱۸۵۲

فرنچ‌ پرس دارای یک مخزن استوانه‌ای شکل از جنس شیشه یا پلاستیک شفاف است. درون این مخزن یک پیستون قرار دارد که انتهای آن یک صافی (فیلتر) فلزی یا پارچه‌ای برای جلوگیری از ورود ذرات قهوه به داخل نوشیدنی وصل شده است. فرنچ‌ پرس در اندازه‌های مختلفی موجود است اما روش دم‌ آوری، فارغ از اندازه‌ی دم‌افزار یکسان است.

راهنمای دم‌آوری

ابزارهای مورد نیاز برای دم‌آوری شامل فرنچ‌ پرس، ترازو یا پیمانه‌ی اندازه‌گیری، آب تازه و بدون بو، کتری آب، زمان‌سنج (تایمر) و قاشق برای هم زدن هستند.

۱- مخزن و پیستون فرنچ‌ پرس را با آب داغ می‌شوییم. این کار به حفظ دمای مخزن در حین دم‌آوری کمک می‌کند.
دمای آب مناسب برای دم‌آوری قهوه ۹۳-۹۴ ℃ است. اگر دسترسی به کتری هوشمند نداریم، با روشی ساده می‌توانیم آب را به این محدوده‌ی دمایی برسانیم. به این صورت که تقریبا نیم لیتر (معادل دو لیوان) آب را درون کتری ریخته و بعد از به جوش آمدن، کتری را برای مدت ۳ دقیقه از روی حرارت برمی‌داریم تا دمای آن به این حدود دمایی برسد.


۲- برای دم‌ آوری یک فنجان به ۱۵ گرم قهوه با درجه آسیای درشت نیاز است. اگر ترازو در دسترس نداریم یک پیمانه را به عنوان معیار قرار می‌دهیم. با توجه به غلظت و طعم نوشیدنی مقدار قهوه را تغییر می‌دهیم تا به یک نوشیدنی متعادل برسیم. اگر عطر و طعم شدید و غلظت نوشیدنی زیاد بود مقدار قهوه را کم‌تر می‌کنیم و بر‌عکس.
*در گذشته برای دم‌آوری فرنچ‌ پرس از قهوه با درجه آسیای درشت استفاده می‌شد، اما بعد از بررسی‌های بسیار در مورد روش دم‌آوری این ابزار و همچنین رواج قهوه‌های تخصصی در بازار، درجه‌ی آسیای ریزتری برای دم‌آوری فرنچ‌پرس پیشنهاد می‌شود.


۳- قهوه آسیا شده را درون مخزن فرنچ‌ پرس می‌ریزیم. سپس زمان‌سنج را روشن کرده و همزمان ۲۵۰ گرم (معادل یک لیوان آب‌خوری) آب را که از قبل به دمای مورد نظر رسیده است، به آن اضافه می‌کنیم.


۴- با یک قاشق محتویات داخل مخزن ۳ مرتبه هم می‌زنیم تا یکدست شود. ترجیحا برای حفظ عطر و طعم قهوه از قاشق چوبی استفاده می‌کنیم.


۵- پس از گذشت ۳ دقیقه ۳ مرتبه محتویات داخل آن‌را را هم‌ می‌زنیم سپس صافی را روی سطح قهوه جای‌گذاری کرده و آن را به آرامی به سمت پایین هدایت می‌کنیم.


۶- کل حجم نوشیدنی را از فرنچ‌ پرس خارج می‌کنیم و درون فنجان می‌ریزیم.
از نوشیدن قهوه‌تان لذت ببرید.


برای تمیز کردن فرنچ‌ پرس بعد از این که تفاله‌ی قهوه را خارج کردیم با پیچاندن اهرم پیستون، صافی انتهای آن را باز می‌کنیم و به‌خوبی با آب می‌شوییم طوری که هیچ ذره‌ی قهوه‌ای باقی نماند. بعد مجدد صافی را به پیستون وصل کرده و داخل مخزن آب و کمی صابون ملایم یا یک قطره مایع ظرفشویی می‌ریزیم.

سپس پیستون را داخل مخزن قرار داده و چند مرتبه بالا و پایین می‌بریم تا هم صافی و اهرم متصل به آن و هم بدنه‌ی مخزن به خوبی تمیز و عاری از چربی شوند.

در انتها فرنچ‌ پرس را به‌خوبی با آب می‌شوییم. البته اگر به شوینده‌های مخصوص دم‌افزارمان دسترسی داشته باشیم، همیشه برای نظافت اولویت استفاده از این شوینده‌هاست.


فرنچ‌ پرس یک دم‌افزار کاربردی با طراحی ساده است که می‌تواند یک نوشیدنی غلیظ و پرمایه برایمان به ارمغان آورد.

کاوش بیشتر:

https://en.wikipedia.org/wiki/French_press

https://www.baristahustle.com/lesson/im-3-01-the-history-of-french-press/#:~:text=A%20major%20turning%20point%20came,appears%20in%20the%20image%20below.

فهرست مطلب