آشنایی با وی ۶۰
شرکت ژاپنی هریو (Hario) که در سال ۱۹۲۱ شکل گرفت، متخصص در تولید شیشههای عایق حرارت است. هریو در لغت بهمعنای «شاه شیشهها» است؛ اسمی که با آرزوی موسسان آن یعنی تبدیل شدن به بزرگترین تولیدکنندهی شیشه در جهان همخوانی دارد.
مهمترین فعالیت هریو (Hario) در مورد قهوه، ابداع دمافزار «وی۶۰» (V60) بود که برای اولین بار در سال ۱۹۵۷ به بازار معرفی شد و به سرعت به یکی از ابزارهای محبوب برای دمآوری قهوه تبدیل شد.
نام «وی۶۰» از زاویه ۶۰ درجهی مخروطی شکل آن گرفته شده که ویژگی اصلی این دمافزار است. این طراحی مخروطیشکل باعث میشود که آب به مرکز دمافزار هدایت و زمان تماس آن با قهوه بیشتر شود و در نهایت به استخراج بهتر عطر و طعم کمک میکند.

«وی۶۰» در ابتدا فقط از سرامیک و شیشه تولید میشد، اما با گذشت زمان در مدلهای فلزی و پلاستیکی نیز عرضه شده است.
«وی۶۰» در اندازههای مختلفی موجود است اما روش دمآوری، فارغ از اندازهی دمافزار یکسان است.
راهنمای دمآوری
ابزارهای مورد نیاز برای دمآوری شامل وی۶۰، صافی، ترازو یا پیمانهی اندازهگیری، آب تازه و بدون بو، کتری آب، زمانسنج (تایمر) و قاشق برای هم زدن هستند.
۱- ابتدا صافی را از محل دوخت آن به آرامی تا کرده، درون مخزن قرار میدهیم و آن را با آب داغ میشوییم تا طعم کاغذی آن از بین برود. همچنین، این کار باعث گرم شدن فضای مخزن به منظور حفظ دما در حین دمآوری میشود.
دمای آب مناسب برای دمآوری قهوه ۹۲ (دمایی بین ۹۲ الی ۹۴) درجه است. اگر دسترسی به کتری هوشمند نداریم، با روشی ساده میتوانیم آب را به این محدودهی دمایی برسانیم. به این صورت که تقریبا نیم لیتر (معادل دو لیوان) آب را درون کتری ریخته و بعد از به جوش آمدن کتری را برای زمان ۳ دقیقه از روی حرارت برمیداریم تا دمای آن به حدودا ۹۳℃ درجه برسد. سپس دمآوری را آغاز میکنیم.
۲- برای دمآوری یک فنجان به ۱۵ گرم قهوه با درجه آسیای متوسط و ۲۵۰ گرم آب (معادل یک لیوان) نیاز است. اگر ترازو در دسترس نداریم یک پیمانه را به عنوان معیار قرار میدهیم. با توجه به غلظت و طعم نوشیدنی مقدار قهوه را تغییر میدهیم تا به یک نوشیدنی متعادل برسیم. اگر عطر و طعم شدید و غلظت نوشیدنی زیاد بود مقدار قهوه را کمتر میکنیم و برعکس.
۳- سابهی قهوه را در مرکز صافی میریزیم و سطح بستر آن را با تکان دادن دمافزار صاف میکنیم .
۴- همزمان با روشن کردن زمانسنج ۴۵ گرم آب را روی قهوه میریزیم، به طوری که کل سابه خیس شود. اگر با ریزش آب موفق به خیساندن کل سابهی قهوه نشدیم، با یک قاشق به آرامی قهوه را در بستر خود جابهجا میکنیم تا کل سابه خیس شود. این موضوع به عصارهگیری یکدست کمک میکند. ترجیحا برای حفظ عطر و طعم قهوه از قاشق چوبی استفاده میکنیم.
۵- ۳۰ تا ۴۵ ثانیه زمان میدهیم تا گازهای موجود در قهوه آزاد شوند. خروج گاز را بهصورت حباب خواهیم دید.
۶- ۱۰۰گرم آب را به طور یکنواخت بر روی بستر قهوه میریزیم سپس ۵ ثانیه صبر میکنیم تا کمی بستر آب و قهوه پایین برود.
۷- ۱۵۰گرم آب باقی مانده را ملایم و در مرکز بستر قهوه میریزیم.
۸- سپس دمافزار را از اطراف آن گرفته و به آرامی دو الی سه مرتبه میچرخانیم. هدف از این کار پایین رفتن یکسان آب و قهوه در صافیست که منجر به داشتن عصارهای یکدست میشود.
کل زمان دمآوری برای این مقدار قهوه چیزی حدود ۲تا۳ دقیقه خواهد بود.
از نوشیدن قهوهتان لذت ببرید.
برای تمیز کردن وی۶۰ آن را با یک اسفنج جداگانه که برای این کار تهیه کردهایم و آب گرم میشوییم تا رد و آثار چربی قهوه کاملا پاک شود. البته اگر به شویندههای مخصوص دمافزارمان دسترسی داشته باشیم، همیشه برای نظافت اولویت استفاده از این شویندههاست.