آشنایی با دم افزار کمکس (Chemex)
کمکس در سال ۱۹۴۱ توسط یک شیمیدان آلمانی- آمریکایی به نام پیتر شلمبوم (Peter Schlumbohm) ابداع شد. شلمبوم که علاقهی زیادی به طراحی ابزارهای کاربردی داشت، از اصول شیمی برای ایجاد یک ابزار دمآوری قهوه استفاده کرد که هم از لحاظ عملکرد و هم زیبایی منحصربهفرد باشد.
کمکس ترکیبی از علم و هنر است و در طراحی آن از قیف و ابزارهای آزمایشگاهی الهام گرفته شد. این طراحی ساده و کاربردی آن را به نمادی در طراحی صنعتی تبدیل کرد و موجب شد تا نسخهای از این دمافزار در موزهی هنر مدرن نیویورک (MoMA) به نمایش گذاشته شود. هدف شلمبوم از طراحی کمکس ایجاد یک روش دمآوری بود که طعمی شفاف و متعادل از قهوه ارائه دهد، موضوعی که با استفاده از صافیهای ضخیم کاغذی به وقوع پیوست.
راهنمای دم آوری
دم آوری با کمکس به روش چکهای انجام میشود. به این صورت که با ریزش آب تازه از بالا و ورود آن به بستر قهوه عصارهگیری انجام شده و عصاره از انتهای صافی خارج و وارد محفظهی کمکس میشود. این دمافزار در اندازههای مختلفی موجود است که فارغ از اندازهی آن، روش دمآوری در ثابت است.

ابزارهای مورد نیاز برای دمآوری شامل کمکس (سایز ۶ یا ۸)، صافی، ترازو یا پیمانهی اندازهگیری، آب تازه و بدون بو، کتری آب، زمانسنج (تایمر) و قاشق برای هم زدن هستند.
۱- ابتدا صافی را درون مخزن قرار میدهیم و آن را با آب داغ میشوییم. این کار علاوه بر شستن صافی به حفظ دمای دمافزار در حین دمآوری کمک میکند.
دمای آب مناسب برای دمآوری قهوه ۹۳℃ (۹۲ تا ۹۴ ℃) درجه است. اگر دسترسی به کتری هوشمند نداریم، با روشی ساده میتوانیم آب را به این محدودهی دمایی برسانیم. به این صورت که تقریبا نیم لیتر (معادل دو لیوان) آب را درون کتری ریخته و بعد از به جوش آمدن، کتری را برای مدت ۳ دقیقه از روی حرارت برمیداریم تا دمای آن به حدودا ۹۳ ℃ برسد. سپس دمآوری را آغاز میکنیم.

۲- برای دمآوری یک کمکس (سایز ۶ یا ۸)، به ۳۰ گرم قهوه با درجه آسیای متوسط- درشت و ۵۰۰ گرم آب (معادل دو لیوان) نیاز است. اگر ترازو در دسترس نداریم یک پیمانه را به عنوان معیار قرار میدهیم. با توجه به غلظت و طعم نوشیدنی مقدار قهوه را تغییر میدهیم تا به یک نوشیدنی متعادل برسیم. اگر عطر و طعم شدید و غلظت نوشیدنی زیاد بود مقدار قهوه را کمتر میکنیم و برعکس.
۳- سابهی قهوه را در مرکز صافی میریزیم و با تکان دادن گجت سطح آنرا صاف میکنیم.
۴- همزمان با روشن کردن زمانسنج مقدار ۶۰گرم آب را بر روی سطح بستر قهوه میریزیم، یه طوری میریزیم که کل سابه خیس شود. اگر با ریزش آب موفق به خیساندن کل سابهی قهوه نشدیم، با یک قاشق به آرامی قهوه را در بستر خود جابهجا میکنیم تا کل سابه خیس شود. این موضوع به عصارهگیری یکدست کمک میکند. ترجیحا برای حفظ عطر و طعم قهوه از قاشق چوبی استفاده میکنیم.
۵- ۳۰ تا ۴۵ ثانیه زمان میدهیم تا گازهای موجود در قهوه آزاد شوند. خروج گاز را بهصورت حباب خواهیم دید.
۶- ۲۵۰ گرم آب را به صورت یکنواخت و ملایم روی بستر قهوه میریزیم.
۷- مابقی آب را نیز بهطور یکدست روی بستر قهوه میریزیم به طوری در کل ۵۰۰گرم آب را قهوه اضافه کرده باشیم.
۸- کمکس را از دسته یا گلوگاه آن (قسمت چوبی) با دو دست میگیریم و بهآرامی دو الی سه مرتبه میچرخانیم. هدف از این کار پایین رفتن یکسان آب و قهوه در صافیست. در نهایت بهدنبال داشتن بستری صاف از تفالهی قهوه بعد از پایان دمآوری هستیم. کل زمان دمآوری برای این مقدار قهوه چیزی حدود ۳تا۴ دقیقه خواهد بود.
از نوشیدن قهوهتان لذت ببرید.
برای تمیز کردن کمکس آن را با یک اسفنج جداگانه که برای این کار تهیه کردهایم و آب گرم تمیز میکنیم تا رد و آثار چربی قهوه کاملا پاک شود. اگر به شویندههای مخصوص دمافزارمان دسترسی داشته باشیم، برای نظافت بهتر اولویت از این شویندهها استفاده میکنیم.