راهنمای دم آوری قهوه ترک

آشنایی با قهوه ترک

قهوه‌ی ترک میراث امپراتوری عثمانی‌ست و ریشه در قرن ۱۶ میلادی دارد. قهوه در مسیر گردش خود در دنیا از یمن وارد استانبول شد و به سرعت در این منطقه محبوبیت پیدا کرد. بعدتر پیدایش قهوه‌خانه‌ها و شکل‌گیری معاشرت‌های اجتماعی حول محور این نوشیدنی بخش بزرگی از فرهنگ قهوه‌ نوشی ترکیه را ایجاد کرد.


روش تهیه‌ی قهوه ترک شامل آسیا کردن قهوه به صورت خیلی ریز (در حد پودر) و دم‌آوری آن با آب در ظرفی مخصوص به نام «جذوه (Cezve)» است. این قهوه و روش دم‌آوری آن که به یکی از سنت‌های عثمانی تبدیل شده بود، بعدها به سراسر اروپا و دیگر نقاط جهان گسترش یافت و همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده است.

تصویری از یک قهوه‌خانه در منطقه‌ی بسفور (Bosphorus) ترکیه


جذوه در اندازه‌های مختلفی موجود است اما روش دم‌آوری فارغ از اندازه‌ی دم‌افزار یکسان است.

راهنمای دم‌آوری

ابزارهای مورد نیاز برای دم‌آوری شامل جذوه، ترازو یا پیمانه‌ی اندازه‌گیری، آب تازه و بدون بو و قاشق برای هم زدن هستند.

۱- برای دم‌آوری قهوه ترک به‌ازای هر فنجان به ۵ تا ۷ گرم سابه‌ی قهوه نیاز داریم. درجه آسیای مناسب برای قهوه ترک ریزترین درجه آسیای ممکن است که در آن قهوه به‌صورت پودر درمی‌آید. برای اندازه‌گیری مقدار قهوه اگر ترازو در دسترس نداریم، می‌توانیم از یک قاشق چایخوری استفاده کنیم. هر قاشق سرپُر از قهوه‌ی ریزساب را تقریبا معادل یک گرم قهوه درنظر می‌گیریم. قهوه را درون جذوه می‌ریزیم. 

۲- آب دم‌آوری می‌تواند سرد یا ولرم باشد. به‌ازای هر فنجان قهوه، یک فنجان سرخالی آب داخل جذوه می‌ریزیم.

۳- با یک قاشق ترکیب آب و قهوه را هم می‌زنیم و روی حرارت ملایم  قرار می‌دهیم. 

۴- تا زمان به‌جوش آمدن مخلوط آب و قهوه صبر می‌کنیم.  به‌محض جوش آمدن قهوه و بالا آمدن کف آن در جذوه تا نزدیکی گلوگاه قهوه‌جوش، آن را از روی حرارت برمی‌داریم. 

۵- قهوه را طوری درون فنجان یا فنجان‌ها می‌ریزیم که کف یا فوم روی آن هم وارد فنجان شود. تلاش می‌کنیم تا کف قهوه به‌طور مساوی بین فنجان‌ها تقسیم شود.

۶- قبل از نوشیدن قهوه تا خنک شدن آن صبر می‌کنیم. قهوه ترک به‌دلیل این‌که روی حرارت مستقیم آماده می‌شود، دمای بسیار بالایی دارد.

 از نوشیدن قهوه‌تان لذت ببرید.

برای تمیز کردن جذوه بهتر است آن را با یک اسفنج جداگانه که برای این کار تهیه کرده‌ایم و کمی صابون ملایم یا مایع ظرف‌شویی تمیز کنیم تا رد و آثار چربی قهوه کاملا پاک شود. البته اگر به شوینده‌های مخصوص دم‌افزارمان دسترسی داشته باشیم، همیشه برای نظافت اولویت استفاده از این شوینده‌هاست.

قهوه ترک از قدیمی‌ترین روش‌های دم‌آوری قهوه‌ست که حاصل آن یک نوشیدنی غلیظ است. درصورتی که تمایل می‌توانیم برای شیرین شدن نوشیدنی، در مرحله‌ی ۳ به آن کمی شکر اضافه کنیم. همچنین اضافه کردن سابه‌ی برخی ادویه‌ها مثل هل، میخک یا دارچین به قهوه ترک بسیار رایج است و بسته به سلیقه‌ی شخصی‌مان می‌توانیم از آن‌ها نیز استفاده کنیم.

کاوش بیشتر:

https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee

https://en.espressolab.com/blog/history-of-turkish-coffee

فهرست مطلب